Akadémia | 2024. Ápr. 27.

TALKADEMY - Veszprémben játszani egy hatalmas álom beteljesülése lenne és mindig is motivál, hogy egyszer visszatérhessek!

Interjú a magyar válogatottat is megjárt volt kapusunkkal, Palasics Kristóffal
A Telekom Veszprém kötelékébe tartozó Palasics Kristóf a NEKA után külföldön, a spanyol bajnokság jelenlegi negyedik helyén álló La Rioja csapatának kapuját védheti az idei szezonban. A magyar válogatottal az idei Európa-bajnokságon 5. helyet is elérő fiatal kapusunk több szezont is eltöltött a Veszprém Handball Academynél. Vele beszélgettünk jelenlegi helyzetéről, fejlődéséről, Spanyolországról és jövőbeli céljairól.
 
Forrás: larioja.com

Hogy érzed magad Spanyolországban?
Palasics Kristóf: Köszönöm, nagyon jól érzem magam itt kint. Készülünk a következő mérkőzésre, ami szombaton lesz. És remélem, lassan beköszönt a jó idő is!

Milyen volt megszokni a környezetváltozást és az új csapatot? Milyen Spanyolország?
P.K.: Első külföldi szezonhoz nagyon jó választás volt Spanyolország. Az emberek és a csapattársaim is az elejétől kezdve nagyon nyitottak voltak, nagyon hamar befogadtak. Sokat segített, hogy elkezdtem tanulni a nyelvet előtte, ittkint pedig nagyon hamar megtanultam a szavakat, kifejezéseket. Már napi szinten használom a ynelvet, és spanyolul kommunikálunk egymással a csaptban is. A későbbiekben majd egy nyelvvizsgát is le szeretnék tenni. Maga a város, ahol élek, nagyon jó és kellemes, 150 ezren laknak itt, igazi spanyol város, szép látnivalókkal és kultúrával. Szeretek itt élni, a spanyol élet pedig nagyon jó színvonalú.

Az idei Eruópa-bajnokság nagy szintlépés volt a te karrieredben is, hiszen a válogatottal az előkelő ötödik pozíciót értétek el.  Milyen érzés volt átélni ezt a pillanatot? Sikerült jó tapasztalatokat szerezni?
P.K.: Nagyszerű volt elérni ezt a történelmi helyezést. Azzal, hogy kapuba állhattam, számomra valóra vált az az álmom, hogy felnőtt világversenyen a hazámat képviselhessem. Úgy gondolom, nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam és örülök, hogy ilyen világversenyen megmutathattam és kipróbálhattam a tudásomat. Azóta sikerült kijutni a 2024-es nyári olimpiai játékokra is, szóval rengeteg pozitív pillanaton vagyunk túl a válogatottal, és remélem, ez valami nagyobbnak a kezdete is egyben.
 
Forrás: nemzetisport.hu

Mit gondolsz a spanyol bajnokságról? Miben különbözik magyarhoz viszonyítva?
P.K.: Összességében a spanyol és a magyar bajnokság közötti legnagyobb különbség a játékosok tulajdonságaiban és ezáltal a csapatok összetételében érzékelhető. Itt jellemzően a legtöbb csapatban kisebb termetű játékosok vannak, mint otthon, több egy-egy elleni szituációt játszanak és sokkal több lövés érkezik 6 méterről, vagy a szélről. Viszont sok fiatal kap lehetőséget a csapatokban, ahol mindenki küzd a saját pozíciójáért, vagy akár azért, hogy innen francia, német vagy esetleg Bajnokok ligájában szereplő csapatokhoz igazoljon. A helyi klubok is rendszeresen nyúlnak az utánpótlásukhoz és onnan próbálják felhozni a fiatalokat. A mi csapatunknál is egy-két játékost kivéve mindenki 30 év alatt van, sőt, sokan 25 év alattiak.
 
Milyen célt tűztél ki magad elé az idei szezonban?
P.K.: Természetesen a legfontosabb célom a fejlődés és, hogy minél több percet játsszak, illetve, hogy az Európa-liga légkörét is megszokjam. A kupasorozatból ugyan kiestünk, de nagyon sokat tanultam ezen mérkőzések során. Próbálok minden lehetőséget kihasználni és minden nap keményen dolgozni.

A jövőre vonatkozóan van valamilyen további elképzelésed a pályafutásodat illetően?
P.K.: A szerződésemből még egy év van vissza itt, Spanyolországban, úgyhogy egyelőre eddig tekintek előre. Szeretném továbbra is kihasználni az adódó lehetőségeket és mindig 100%-ot beleadni, természetesen akkor is, ha a magyar válogatottal vagyok. Ezek lebegnek a szemeim előtt. Hogy utána milyen opcióim lesznek, még nem tudom. Most tényleg a sok játékperc a legfontosabb és, hogy élvezzem is a játékot, valamint az, hogy minden meccsel több legyek. Természetesen Veszprémben játszani egy hatalmas álom beteljesülése lenne és mindig is motivál, hogy egyszer visszatérhessek!
 
Köszönjük szépen Pala, sok sikert kívánunk neked a továbbiakban!
 

PARTNEREINK